Slip af med den fugtige kælder

Hvis du har en fugtig kælder, kan det være en stor plage at forsøge at komme af med fugten. Det er ikke kun ubehageligt og kan føre til skimmelvækst, men det kan også skade dine ejendele og dit helbred. I dette blogindlæg vil vi nævne nogle af de mest almindelige årsager til fugt i kælderrum, samt hvordan du kan håndtere dem. Slip af med fugt i kælderen i dag. 

Kondensvand

Den mest almindelige årsag til fugt i kælderen er kondensvand. Dette sker, når fugtig luft kommer i kontakt med en kold overflade, f.eks. dine vægge eller gulve. Når dette sker, vil vandet i luften kondensere og danne dråber på overfladen. For at forhindre dette kan du forsøge at forbedre ventilationen i din kælder eller bruge en affugter.

Utætte rør

En anden almindelig årsag til fugt er utætte rør. Hvis du har utætheder i din kælder, er det vigtigt at få dem repareret så hurtigt som muligt. Det vil ikke kun være med til at forhindre yderligere skader, men det vil også være med til at forhindre fugten i at sprede sig.

Stigende fugt

Rerende fugt skyldes vand, der stiger op gennem porerne i dine vægge. Dette kan være et problem, hvis du har porøse materialer som f.eks. mursten eller sten i din kælder. For at forhindre dette kan du prøve at bruge en vandtæt membran eller fugemasse.

Dårlig udluftning

Dårlig ventilation er en anden almindelig årsag til fugt i kælderen. Hvis din kælder ikke har tilstrækkelig ventilation, vil luften blive forældet og fugtig. Dette kan føre til kondensering og skimmelvækst. For at forhindre dette kan du prøve at åbne vinduer eller bruge en ventilator til at ventilere området.

Disse er blot nogle af de mest almindelige årsager til kælderfugtighed. Hvis du har problemer med at komme af med fugten, er det vigtigt at kontakte en professionel. De vil være i stand til at vurdere problemet og finde en løsning, der virker

Hvem har fugt i kælderen?

Gamle huse fra før 50’erne har kældre, som havde til hensigt at bruges til at opbevare mad, sylte og bagning køligt. De var slet ikke tilegnet eller lavet til at være en del af en beboelig bolig, altså en del af huset. Derfor er de hverken isoleret og uopvarmet, som fører til fugt og skimmel på sigt. Så hvis du har et hus fra før 50’erne med kælder, som godt kan bruges en hjælpende hånd, så tag affære i dag og få gjort det i stand.

Sådan skal en fugtig kælder håndteres

Først og fremmest, så skal du lufte ud så meget du kan. Brug eventuel en affugter til at tage den værste fugt. Dertil bør gulvet isoleres og væggene skal isoleres. Du bør også kigge på boligens beliggenhed i forhold jordgasser, såsom radon. Disse gasser kan stige op gennem jorden og trænge ind i huset og forårsage fugt. Hvis du tror, at dette kan være et problem, skal du kontakte en professionel for at få problemet vurderet.

Der er mange måder at håndtere en fugtig kælder på, men det er vigtigt at identificere årsagen til problemet, før du går i gang.