Sådan gør du haven let og lækker

Haven er et af de steder, der kan være absolut magisk eller boligejerens værste mareridt. Om du står i den ene eller anden grøft afhænger i høj grad nok af, om du er født med grønne fingre. Hvis du ikke er, men stadig gerne vil have en nem og flot have, er dette indlæg for dig.

Lad aldrig bunden stå bar

Hvis jorden er bar, betyder det på ingen måde, at du slipper for at tage stilling til ukrudt og ting, der skyder op i nord og syd. Tværtimod er det som et lærred for ukrudt. Derfor er det bedste råd, at du sørger for en dækket bund. Hvad en du er til græs eller holder nemme staudebede, så du ikke får besværet med at skulle luge ud. Bedene står f.eks. så tæt, at du ikke får problemet med at skulle fjerne ukrudt særligt ofte – og så passer planterne i øvrigt stort set sig selv.

Tænk stort

Når du planlægger haven, kan det være en god idé at tænke stort. Det skal forstås på den måde, at du får mere ud af at f.eks. have få større områder end en masse små. Har du mange små, skal du nemlig også passe og pleje dem på forskellige måder. Og det kan være med til at gøre haveprojektet uoverskueligt.

Fliser eller flis

Hvis din have er for stor og kompliceret, kan det være en god at gøre den nemmere ved simpelthen at fjerne en del af det område, der skal passes. Det kan man gøre med f.eks. fliser eller flis. Det behøver slet ikke at få haven til at se kedelig ud, da man kan lægge fliser i forskellige toner eller lægge en blandet form for flis. På den måde bliver det lettere at skabe ro og orden.

For inspiration til den have, du har til rådighed, kan du kontakte Anlægsgartner Brian Stølegaard, der er ekspert i at udforme haver.