Søger du et tækkefirma?

Et stråtag er en type tag, der er lavet af halm eller andet plantemateriale, såsom siv og græs. Udtrykket refererer normalt til tage, hvor materialet ikke er pudset. Du kender det helt sikkert fra bondehuse og bondegårde. Det er nærmest en hyggelig tradition, som man har fortsat med fra gamle dage. Men det er ikke kun for æstetikkens skyld, at man fortsat anvender denne form for tag den dag i dag. Udformningen af taget giver nemlig en effektiv naturlig isolering og er en vigtig faktor for bygningens energieffektivitet.

Stråtaget er altså en traditionel og gammeldags form for tagdækning. Det har været brugt i mange dele af verden i århundreder. I dag er det ikke længere lige så populært, da man sidenhen har opfundet nye og mere effektive måder at lave tage på. Populariteten af stråtaget er især også faldet, fordi vedligeholdelses- og reparationsomkostningerne er meget høje og krævende, og processen er forbundet med besvær ift. de alternativer, der findes derude.

Sådan laves et stråtag

Stråtækningsprocessen starter med konstruktionen af en robust ramme til taget. Dette kan gøres med en række forskellige materialer, såsom træ, sten og metal. Rammen dækkes derefter med lag af halm, siv eller andre plantebaserede materialer, der holdes på plads af reb og pæle. Herefter lægger man bundter af halm eller andet materiale på spærene og væver dem efterfølgende sammen med værktøj beregnet til formålet. Det er en tidskrævende proces, men resultatet er det værd, fordi stråtage er meget holdbare og kan holde i årtier. Hvis du ikke selv har mod på opgaven, kan du altid få hjælp fra et professionelt firma. De ved, hvordan de skal gå til det, og så er du sikret kvalitetsarbejde og at ende op med et tag, du vil være helt tilfreds med. Erfarent tækkefirma i Holstebro og omegn er det helt rette sted at gå hen for hjælp.

Vedligeholdelse

Der er flere måder, man kan vedligeholde et stråtag på. Herunder gennemgår vi tre af dem, og du kan sagtens kombinere dem eller benytte dem alle for at sikre optimal vedligeholdelse:

Den første måde er at bruge en kost. Dette er den mest almindelige måde at vedligeholde stråtage på. Det fjerner snavs fra taget og får det til at se pænt og rent ud. Du kan så at sige rive taget fri for nedfaldne blade og andet, der har sat sig fast. Dette er den mest populære, da det er den, de fleste har mulighed for ret let og hurtigt at gå til.

Den anden måde er at bruge en rive. En kost kan også bruges til at fjerne snavs fra taget og få det til at se pænt og rent ud, men den kan ikke bruges på alle typer tage, fordi de kan beskadige de strå, der danner stråtaget. Du skal derfor passe godt på, hvis du vælger at anvende en rive. Du vil nødigt ende med at beskadige dit tag.

Den tredje måde er at få hjælp fra et professionelt firma, der kan rykke ud til dig og hjælpe dig. Så slipper du også selv for at skulle kravle om, hvilket skaber en risiko for, at du kan falde ned fra taget.