Har du besøg af mår på loftet?

En husmår har ikke brug for særlig meget plads for at finde vejen ind i din bolig. Den kan faktisk komme ind, hvis der blot er et hul på størrelse med et almindeligt hønseæg. Det kan f.eks. være en tagsten, der sidder skævt eller en ventilationskanal uden gitter. Det er altså ikke svært for en mår at finde vejen ind i din bolig – og når den først er kommet ind, vil du slet ikke være i tvivl.

Tegn på mår på loftet

Der er to sikre tegn på, at du har besøg af mår på loftet: larm og lugt.

Måren er en meget larmende gæst, så hvis du har besøg af mår på loftet, så vil du uden tvivl blive generet af støj og larm alle timer på døgnet, dog mest om natten, da måren er nataktiv. Måren kan f.eks. godt lide at bide og kradse i isoleringen. Det er ikke kun generende i forhold til støjen, men kan faktisk også påvirke dit hus negativt, idet isoleringen mister sin effekt.

Måren er heller ikke ligefrem kendt som værende en renlig gæst. Den spreder en kraftig og afskyelig stank med dens ekskrementer og urin. Det er dog ikke nok. Den tager også gerne byttedyr med op på loftet, så du vil også opdage en rådden lugt fra de byttedyr, som måren ikke får spist.

Slip af med måren

Måren er altså ingen sød, lille gæst, som du gerne vil have på loftet. Desværre er det dog besværligt at lukke af for måren. Måren er nemlig ekspert i at finde nye tilgangsveje, så den skal nok finde vejen ind i din bolig igen.

Mange vælger derfor i stedet for at bruge tid på husmandsråd som f.eks. at hænge avisstykker og klude med hjortetakolie op. Det er dog langt fra en behagelig metode at prøve at slippe af med måren på – og så er den faktisk heller ikke særlig effektiv. Du vil måske blive generet af stanken af hjortetakolie, men måren vil blot vænne sig til den.

Hvis du virkelig vil sikre dig at dit loftsrum forbliver frit fra mår, bør du i stedet investere i Gnaversirenen. Den udsender en højfrekvent lyd, som jagter måren langt væk fra din bopæl – og sørger samtidig for at den (eller dens venner) aldrig kommer igen, i hvert fald så længe du har Gnaversirenen tændt. Gnaversirenen er generelt en meget billig og effektiv løsning, og så er det kun en bonus, at den også fungerer på både rotter, mus og flagermus, selvfølgelig uden at genere hverken dig, din familie eller din kat eller hund.