Sådan vælger du de rigtige farver til din nye bolig

Når du skal male dit ny hjem, kan det føles som om der er uendeligt mange muligheder. Og det er der også næsten! Men som med så mange andre ting, er der nogle ting der kan pege dig i den rigtige retning. Så hvis du hele tiden stiller dig selv spørgsmålet: ”Hvilken farve skal jeg male mine vægge?”, er denne artikel et godt sted at starte.

Valg af farver i hjem hænger unægteligt sammen med tidens mode og tendenser. I 70’erne og starten 80’erne var det normen at væggene havde flere forskellige farver, og det var ikke unormalt at bruge tapet og træpaneler. Efterfølgende kom der en del år, hvor alle vægge blev malet i lyse og hvide farver. I de senere år er farverne dog vendt tilbage til de danske hjem, men bliver nu brugt på en anden måde. I dag er det ikke unormalt at se enkelte malede vægge, eller dele af en væg i en anden farve end resten af rummet.

Men hvad bør du så overveje, inden du vælger farver til dine vægge? Valget af farve afhænger først og fremmest af din personlige stil, men når det er sagt, bør du overveje følgende, inden du væger farven:

  • Hvordan ser boligen ud udefra?
  • Rummets orientering – hvordan fordeler lyset sig i rummet og resten af boligen?
  • Hvad bruger du rummet til, hvor længe er du der ad gange og hvordan skal rummet indrettes?

Ved at se på hele boligen og boligens udtryk kan du male dit hjem i farver, som passer til boligens ydre. Det handler i høj grad om at se din bolig som en samlet enhed, hvor alle rum og vægge, indvendige som ydre, skal skabe et samlet udtryk. Hvis du formår at gøre det, er du godt på vej. Det kan være en god idé at spørge din maler til råds, når du skal vælge maling til din bolig. Besøg din maler her.

Når du ser en farvet væg, er det fordi der bliver reflekteret lys fra denne. Derfor er det utroligt vigtigt, hvordan lyset rammer væggen. Hav derfor vinduer, døre og kunstigt lys med i dine overvejelser. Det kan være en god idé at få en eller flere farveprøver og prøve dem af i det rum, hvor du vil bruge dem. Det kan nemlig være svært at vurdere en farve, når du ser den på et andet materiale og i et andet lys hos maleren.

Farver påvirker samtidigt rum forskelligt. Der er et par tommelfingerregler, som du kan bruge, når du skal male din bolig.

  • Lyse farver får rum til at virke større, mens mørke modsat giver indtryk af, at rummet er mindre.
  • Farver på endevægge kan forkorte rummet, så du kan få det til at virke mere proportionelt.
  • Neutrale farver gør det nemmere at møblere. Modsat skal du være meget opmærksom med møbleringen, hvis du vælger stærke farver til væggene.

Det var nogle af de ting du bør overveje, når du skal male vægge i din bolig. Hvis du er i tvivl om noget, bør du altid spørge din lokale malermester til råds, så du ikke ender med et rum, som du ikke har lyst til at være i.